Metaverse Nedir? Neyi Amaçlamaktadır?

Metaverse Nedir? Neyi Amaçlamaktadır?


Metaverse Nedir?

Kripto dünyasının en merak uyandıran teknolojilerinden Metaverse, sanal dünyayla gerçek dünyayı insanlar için bir araya getiriyor.

İnternete bağlanabilen cihazlar ile 3D sanal evrenlerde veya daha basit uygulamalarda bulunmak, buralarda gerçek hayatta olduğu gibi alım satım faaliyetlerinde bulunmak blok zinciri teknolojisi sayesinde artık çok kolay bir hale gelmiş durumda. Bu projelere ilgi giderek arttığı için metaverse projeleri de kripto dünyasında son aylarda en çok kazandıranlar arasında ilk sıraları alıyor. Metaverse oyunları ve platformları ise giderek gelişiyor ve daha çok kullanıcının ilgisini çekiyor.

Metaverse

Metaverse ne demek?

İngilizce “meta” ve “universe” kelimelerinin birleşiminden oluşan Metaverse kavramı, Türkçede “sanal evren” veya “öte evren” olarak bilinmektedir. İlk defa 1992’de Neal Stephenson’un siberpunk türündeki “Snow Crash” romanında adı geçen kavram, romanda insanların sanal gerçeklik gözlüğü ve fiber optik ağı kullanılarak eriştikleri dijital bir alanı tanımlıyordu. Kripto para dünyası ise bu kavramı başka bir boyuta taşıdı ve ona yeni bir anlam kazandırdı.

Metaverse Kavramının Tarihçesi

1992'de Neal Stephenson’un siberpunk romanı “Snow Crash” romanında adını ilk kez duyduğumuz metaverse kavramı, son zamanlarda kripto para dünyasında iyice bilinirlik kazandı. Sıkça duymaya başladığımız metaverse kavramı kripto para dünyası ile yeni bir boyuta taşınmış olsa da aslında kökeni çok daha eskilere dayanıyor. Örneğin, 2003 yılında piyasaya sürülen Second Life oyunu insanların sanal dünyada kendi avatarları ile var oldukları ikinci bir dünya niteliğindeydi ve 2013 yılında bir milyondan fazla kullanıcıya erişmişti. Second Life bu özelliği ile ilk metaverse oyunu olarak tanımlanmaktadır.

Tarihin en popüler video oyunlarından Minecraft da çok bilinen metaverse oyunlarından bir diğeridir. 2006 yılında çıkan Roblox da bilindik metaverse oyunları arasında sayılabilir.

Günümüzde ise bunun gibi oyunlar blockchain üzerinde çok daha gelişmiş bir yapıya erişerek kripto paraların da desteği ile kendi içlerinde bir dünya ve finansal yapı sunuyor.

Günümüzde En Popüler Metaverse Oyunları

Günümüzde en popüler metaverse oyunları içerisinde Axie Infinity (AXS), Decentraland (MANA), MyNeighborAlice (ALICE), The Sandbox (SAND), Alien Worlds (TLM) ve Bloktopia (BLOK) yer almaktadır.

Axie Infinity (AXS): Oyuncuların sahip olduğu ve işlettiği blokchain tabanlı bir savaş oyunu olan Axie Infinity, Pokemon ve Tamagotchi ‘den ilham alınarak tasarlanmıştır. AXS, oyuncuların Axies olarak bilinen ve çeşitli biçimler alabilen token tabanlı yaratıkları toplamasına, yükseltmesine, savaştırmasına ve takas etmesine olanak tanımaktadır. Oyna-kazan adı verilen oyun modeline sahip Axie Infinity, oyunculara, keyifli bir oyun deneyimi yaşarken para kazanma olanağı tanımaktadır. Oyuncular, Ethereum üzerinde oluşturulmuş AXS tokenlarını borsalarda paraya dönüştürebilmektedir. Axie Infinity, güçlü topluluğu ve hızla yükselen başarısından dolayı aynı zamanda bir sosyal ağ ve iş platformu işlevi de görmektedir.

Decentraland (MANA): Decentraland, 90 bin 601 parsel alandan oluşan bir 3 boyutlu metaverse platformudur. Ethereum ağı üzerinde çalışan Decentraland’de kullanıcılar NFT şeklinde sanal mülk alıp satabilir ya da LAND adı verilen bu mülkler üzerinde kendi dünyalarını inşa edebilir. Bunu da bir ERC-20 tokenı olan MANA’yla yaparlar.

MyNeighborAlice (ALICE): MyNeighborAlice (MNA) metaverse oyunu, oyunculara bir ERC-20 tokenı olan ALICE ile NFT olarak sanal adalar alıp bunlar üzerinde kendi çiftliklerini inşa edebilecekleri, koleksiyonluk eşyalar bulabilecekleri ve diğer oyuncularla avatarları vasıtasıyla iletişim kurabilecekleri bir dünya sunar. ALICE token MNA ekosistemi üzerinde staking ödülleri kazanmak için de kullanılabilir. Ayrıca token sahipleri, geliştirme ve büyüme aşamalarında merkezi olmayan yönetim sürecine katılım sağlama hakkına sahiplerdir.

The Sandbox (SAND): Pixowl şirketi tarafından oluşturulan The Sandbox, geleneksel oyunlardan epey farklıdır. The Sandbox oyuncuya su, kum gibi çeşitli kaynakları kullanarak bir toprak parçası üzerinde kendi evrenini yaratma olanağı sunan bir metaverse oyunudur. Bu evren genişledikçe toprak parçasının değeri artabildiği gibi oyuncular isterlerse bu toprak parçasını başka oyunculara satabilir ya da kiralayabilir de. The Sandbox’ta oyuncular, sahip oldukları topraklarda kendi oyun deneyimlerini yaratarak bunları da satabilir ve bir ERC-20 tokenı olan SAND token aracılığıyla paraya çevirebilir.

Alien Worlds (TLM): DeFi metaverse blokchain tabanlı bir oyun olan Alien Worlds (TLM), herkes için ücretsizdir. Madencilik yöntemi ile Trilium (TLM) token kazanabileceğiniz ve her madencilikte NFT oyun kartı çıkarma şansına sahip olduğunuz bu metaverse oyunu, 2020 yılında Alman geliştiriciler Dacoco tarafından geliştirilmiştir.

Bloktopia (BLOK): Metaverse evreni için oluşturulan projelerden biri olan blockchain tabanlı Bloktopia oyunu, Bitcoin’in arzının 21 milyon adet olmasından ilham alarak 21 kattan oluşan bir sanal gökdelendir. Kullanıcı deneyimi ve görsel alanlar için teknolojiden epey yararlanan Bloktopia etkinlikleri daha kaliteli görsel ve çeşitli deneyimlerle gerçekleştirmeyi mümkün kılmaktadır. Polygon ağı tarafından desteklenen Bloktopia’da NFT gayrimenkuller alıp satarak ya da kiralayarak BLOK token kazanmak ve bu tokenları itibari paraya dönüştürmek mümkündür. BLOK sahipleri, Bloktopia’nın marka ortaklarından elde ettiği reklam gelirinden de pay alır.

Metaverse Coinler

Coingecko verilerine göre piyasa değerine göre en popüler ilk 15 metaverse coin arasında Axie Infinity (AXS), The Sandbox (SAND), Decentraland (MANA), Enjin Coin (ENJ), Illuvium (ILV), UFO Gaming (UFO), Render Token (RNDR), Mobox (MBOX), Vulcan Forged (PYR), Yield Guild Games (YGG), RMRK (RMRK), StarLink (STARL), DeFi Kingdoms (JEWEL), Wilder World (WILD) ve Star Atlas (ATLAS) bulunmaktadır.