√ Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir? Nasıl Önlenir? - Bilmeliyiz.com

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir? Nasıl Önlenir?

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir? Nasıl Önlenir?


Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir? 

Kediler evlerimizin neşe kaynağıdır. Sevimli olan kedi dostlarımız son derece de hassastırlar. Yani kediler diğer hayvanlara göre daha kısa sürede hastalanıp, halsiz düşebilirler.  Kedilerde en yaygın görülen hastalıklardan biri de hiç kuşkusuz mantar enfeksiyonlarıdır.

Tüm kedi cinslerinde ortaya çıkan başlıca hastalıklardan biri olan mantar enfeksiyonu için kedi sahiplerinin daha duyarlı ve daha bilinçli davranmaları gerekmektedir. Çünkü mantar enfeksiyonlarının da kendi içerisinde çeşitleri mevcuttur. Yani bazı enfeksiyonlar kedilerin derilerinde görülürken, bazı mantar enfeksiyonları kedilerin direkt bağışıklık sistemine zarar vererek sevimli dostlarımızın vücutlarının hastalıklara açık hale gelmesine sebebiyet vermektedir. Bu nedenle kedi sahiplerinin “kedilerde mantar enfeksiyonu belirtileri nelerdir?” sorusunun cevabını bilmelerinde fayda vardır.

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Belirtileri

Kedinizin bakımını her ne kadar önem verseniz bile bazı dönemlerde bağışıklık sistemleri düşebilir. Özellikle mevsim geçişlerinde kedi beslenmelerine daha fazla özen gösterilmesi gerekir. Çünkü bu dönemde mantar enfeksiyonuna yakalanma riskleri ve diğer hastalıklara karşı daha duyarlı olma riskleri fazladır. Bu nedenle kedilerde mantar enfeksiyonu belirtileri nelerdir? gibi sorular sıklıkla sorulmaktadır.

1. Ciltte Kızarıklık

Kedilerin göz, burun çevresinde ve karın bölgesinde kızarıklıklar daha fazla görülür. Ayrıca kedinizi tararken, derilerinde kızarıklık gördüğünüz anda mantar enfeksiyonunu göz önüne alıp, hemen muayeneye götürmeniz tavsiye edilir. Kedilerin derilerinde oluşan kızarıklar, dostlarımızı rahatsız ederken, sürekli kaşınmalarına da neden olur.

2. Tüylerde Aşırı Dökülme

Dönem dönem kedilerde tüy dökülmesi görülür ve bu oldukça normal bir durumdur. Ancak kediniz her zamankinden daha fazla tüy döküyorsa mantar enfeksiyonunu mutlaka göz önüne alarak hemen bir veteriner hekime başvurmanız gerekebilir. Mantar enfeksiyonu nedeniyle kedilerde tüy dökülmeleri, bölgesel olarak daha fazla görülmektedir. Kedilerin kulak arkasında ve sırt bölgesinde tüyler daha sık dökülür.

3. Deride Pul Pul Dökülme

Daha çok ilerlemiş mantar enfeksiyonlarında deride pul pul dökülme gibi sorunlar gözlemlenebilir.  Özellikle tüylerin döküldüğü bölgelerde deride pullanma, kızarıklık, sulanma ve kaşıntı gibi durumlarla sıklıkla karşılaşılmaktadır.

4. Kedilerde Ortaya Çıkan Kötü Koku

Mantar enfeksiyonuna bağlı olarak, deride kötü kokular meydana gelebilir.  Bu durumda kedilerin temizliğine dikkat etmeniz en önemli faktör olarak karşımıza çıkar.

5. Halsizlik

Mantar enfeksiyonları sadece deri bölgesini etkilemekle kalmayıp, aynı zamanda kedilerin bağışıklık sisteminin zayıflamasına da neden olur. Bağışıklık sistemi düşen kedilerde halsizlik, zayıflama ve sürekli uyuma gibi durumlar görülmektedir.

6. Kaşıntı

Mantar enfeksiyonunun getirdiği sorunlardan biri de kaşıntıdır. Deride kızarıklık ve pul pul dökülmeye bağlı olarak, kaşıntı görülür. Eğer kediniz sürekli olarak kaşınıyorsa ve kaşınılan bölgelerde kanama meydana geliyorsa mantar enfeksiyonları ilerlemiş olabilir. Bu nedenle hemen tedavi sürecinin başlatılmasında fayda vardır.

Kedileri Mantar Enfeksiyondan Nasıl Koruyabiliriz?

Evcil hayvanlarımızdan birisi olan kedileri mantar enfeksiyonundan korumak mümkündür. Kedinizin bulunduğu ortamın hijyenik olması, yemek kabının düzenli olarak temizlenmesi, tuvalet alışkanlığının öğretilmesi en temel önlemler arasında yer almaktadır. Ayrıca evcil hayvanınızın yaşam alanının sirkeli su ile düzenli olarak temizlenmesi olası bir enfeksiyonu da engelleyecektir.

Bunların yanı sıra kedilerin düzenli beslenmesi de enfeksiyonunun oluşmasını engelleyecektir. Viyo Imune ile hayvanınızın bağışıklığını geliştirerek destek olabilir ve mantar enfeksiyonundan korunmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca Multivitamin NuCat kullanmak hayvanınızın hem bağışıklık sistemini hem de deri sağlığına yardımcı olacaktır.

Kedilerde Mantar Enfeksiyonunun Tedavisi

Kedilerde meydana gelen mantar enfeksiyonunun tedavisi için mutlaka bir veteriner hekime başvurmanız gerekir. Bu sayede doğru tedavi yöntemi ve etkili ilaç kullanımı ile bu sorun çok kısa bir süre içinde ortadan kalkacaktır. Mantar enfeksiyonu için klinik tedavilerinin yanında evde de yapmanız gereken bazı uygulamalar mevcuttur. Bunlardan bir kaçı ise; kedilerin vücut temizliğine dikkat etmek, sağlıklı beslenmelerini sağlamak, ilaçları zamanında ve tam doz olarak vermektir.

 
Copyright © Bilmeliyiz.com Tüm Hakları Saklıdır