Airdrop Nedir? Nasıl Alınır?

Airdrop Nedir? Nasıl Alınır?


Airdrop Nedir?

Türkçe karşılığı “hava yardımı” olan airdrop, yeni bir kripto para biriminin farkındalığını artırmak için cüzdan adreslerine token veya coin göndermeyi içeren bir pazarlama yöntemidir. Bu yöntemde kullanıcılara, ilgili kripto para birimiyle ilgili bir tweet’i paylaşmak gibi çeşitli küçük hizmetler karşılığında ücretsiz olarak küçük miktarlarda token ya da coin gönderilir.

Kripto para birimlerinin yanı sıra, aslında her biri değiştirilemez birer token olan NFT ürünleri de airdrop yöntemi ile dağıtılabilir. Bugün birçok NFT koleksiyon için airdrop düzenlenmektedir.

Airdrop yönteminin amacı, çoğunlukla, yeni çıkacak bir kripto para biriminin tanıtımını yapmaktır. Airdroplar ile bir kripto para biriminin daha fazla kişiye ulaştırılması amaçlanır. Zaman zaman kripto para borsaları ya da cüzdanları gibi blok zincir tabanlı hizmet sağlayıcıları da sadık müşterilerini ödüllendirmek için airdrop yöntemini kullanabilir.

Airdroplar genellikle ilgili şirketin internet sitesinde, kripto para forumlarında ya da sosyal medyada tanıtılır. Airdroplardan yararlanabilmek için bir kripto para cüzdan adresinizin bulunması gerekir.


Airdrop ile İlk Coin Teklifi (ICO) arasındaki fark nedir?

Airdrop etkinlikleri, İlk Coin Teklifi (Initial Coin Offering - ICO) etkinliklerinden farklıdır. ICO etkinliklerinin amacı, yeni bir kripto para biriminin finanse edilmesidir. ICO’lar ücretsiz değildir ve bu ektinliklerde başka kripto para birimleri karşılığında ödeme alınır. Bir airdrop ise tamamen ücretsizdir.

Aslında çoğu zaman airdroplar, yeni çıkacak bir kripto para biriminin bilinirliğini artırarak ICO’ya katılımı artırmak amacıyla düzenlenir. Böylece yeni bir token ya da coin, piyasaya çok daha güçlü bir giriş yapabilir.

Airdrop türleri nelerdir?

Airdroplar kabaca dört başlık altında türlere ayrılabilir: Ödül airdropları, standart airdroplar, holder airdropları ve sert çatal airdropları.

Ödül airdroplarında katılımcının sosyal medyada paylaşım yapması ya da arkadaşlarını bir gönderiye etiketlemesi gibi hizmetleri karşılığında kripto para birimi, ödül olarak verilir. Ödül airdropları, bir çekiliş sonucunda da dağıtılabilir.

Standart airdroplar, kullanıcının adını ve soyadını ya da e-posta adresini girerek kolayca kaydolabileceği airdrop türleridir. Bu airdropların amacı genelde geniş bir kullanıcı bilgi ağı oluşturmaktır.

Holder airdroplar, airdropa hak kazanabilmek için katılımcının cüzdanında ilgili kripto para biriminden belirli bir miktar bulundurmasını gerektirir. Bu airdrop, token sahiplerini ödüllendirmeyi amaçlar.

Son olarak, sert çatal (hard fork) airdropları, çatallama ile üretilmiş coinler için düzenlenir. Bu coinler, airdrop ile orijinal coin sahiplerine verilir.

Airdrop nasıl alınır?

Airdrop dağıtımında genelde iki yöntem kullanılır. Bunlardan birincisi, kullanıcıyı ödüllendirmek amacıyla kullanıcının cüzdanındaki kripto paraya karşılık belli oranda airdrop verilmesidir. Örneğin, o zamanki adı OmiseGO olan OMG Network, Temmuz 2017’de bir airdorp düzenlemişti. Bu airdropta, Ethereum (ETH) cüzdanında en az 0.1 ETH bulunan bütün kullanıcılara 1 ETH’ye 0.075 OMG token oranında airdrop verildi.

İkinci yöntem ise yeni çıkan bir kripto para birimini tanıtmak amacıyla ücretsiz olarak airdrop verilmesidir. Bunun için bazen sosyal medyada paylaşım yapmak gibi hizmetler beklenebilir ya da çekiliş düzenlenebilir. Ancak kullanıcıların airpdropa katılmak için cüzdanlarında başka bir kripto para birimini bulundurmaları beklenmez.

Hangi yöntem ile airdrop düzenleniyor olursa olsun, bir airdroptan yararlanabilmek için ilgili kripto para biriminin yaratıldığı blok zincirle uyumlu bir adresine kripto para cüzdan sahip olmanız gerekmektedir. Airdrop ile dağıtılan kripto paralar, kripto para cüzdanınıza gönderilir. Bugün çoğu altcoin Ethereum blok zincirinde, ERC-20 standardına göre oluşturulduğundan airdroplar için genelde Ethereum cüzdanları kullanılır.

Airdroplar nereden takip edilir?

Peki airdrop tarihleri ve yöntemleri nereden, nasıl takip edilir?

Güncel airdropları sosyal medyadan ve kripto para forumlarından takip edebileceğiniz gibi, airdrop takvimlerini gösteren internet siteleri de vardır. Bu internet siteleri üzerinden ne zaman hangi airdropların, hangi şartlarda gerçekleşeceğini öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda kripto para borsaları da güncel airdropları internet siteleri üzerinden duyurabilirler.